Terugblik 
Kahler 8sten Challenge 2019

Op zaterdag 28 september 2019 stond de eerste ‘Kahler 8sten Challenge’ op het programma. De challenge: ‘beklim op één dag de Kahler Asten, het hoogste punt van het Sauerland, via zoveel mogelijk verschillende kanten’. Zoals de naam van de challenge reeds doet vermoeden, zijn er 8 verschillende kanten te beklimmen. In totaal ruim 4.000 hoogtemeters verdeeld over meer dan 200 kilometer. Geen gemakkelijke opgave! 

De avond voor de grote dag kwamen de deelnemers aan bij Hotel Herrloh om zich voor te bereiden op het evenement met een koolhydraatrijke maaltijd en een korte briefing. Daarna onder de wol, want de wekker staat vroeg!

Na een voedzaam ontbijt vertrokken de helden rond 7.00 uur voor de klimuitdaging. Helaas waren de weergoden niet goedgezind, want vanaf het vertrek was het regenachtig.

Vanaf het begin werden direct 2 groepen gevormd: 1 groep van klimgeiten die de Kahler Asten 8 keer wilden gaan overwinnen en
1 groep van helden die voor 3 tot 4 beklimmingen zouden gaan. Het motto van de dag was niet ‘hoe vaker, hoe beter!’, maar ‘hoe hard geniet je en met hoeveel plezier stuif je de berg op?’

Ray was erbij en heeft de berg 8 keer beklommen. We vroegen hem naar zijn ervaringen:

Is er een moment geweest dat je, gezien de regen en de kou, aan eerder afstappen hebt gedacht? Of is er een moment geweest dat het echt even zwaar was? En zo ja, welk moment was dat?

“Aan eerder afstappen heb ik niet gedacht. Wel had ik natte, koude voeten. Maar ik heb even bij de eerste stop in het gezellige hotel de fietsschoentjes uitgetrokken en wat gegeten en gedronken. Daarna heb ik er geen last meer van gehad. We hebben ook behoorlijk doorgefietst waardoor je ook beter warm blijft.”


Ray fietste een kleine 4.000 hoogtemeters bij elkaar in 220 kilometer. Daarvoor had hij ongeveer 8,5 uur nodig.​

Het is je gelukt om de Kahler Asten 8 keer te beklimmen. Wat is jouw tip voor nieuwe deelnemers?

“Om de Kahler Asten 8 keer op te klimmen zou ik zeggen: Lekker genieten van de goede sfeer en mooie omgeving in je eigen ‘fiets' tempo!”

Volgend jaar staat de Kahler 8sten Challenge opnieuw gepland op 22 augustus 2020. Zou je deze challenge aan anderen aanraden? En zo ja, waarom?
“Ja, ik zou het zeker aanraden. Waarom? Omdat dit de plek is om in een sportieve sfeer een supergezellig weekend te hebben. Als het uitkomt in mijn planning, ben ik er volgend jaar zeker weer bij”

Ook Liesbeth stond aan de start van de Kahler 8sten. Met veel plezier kijkt ze terug op een mooie dag. Haar idee was om de berg van 2 kanten te beklimmen. Ze overtrof zichzelf: het is haar gelukt om de Kahler Asten zelfs 3 keer te beklimmen!​

Geweldig gedaan! Hoe zwaar was het?
“Het was gelukkig goed te doen. Achteraf had ik wellicht zelfs voor die vierde keer moeten gaan, maar met het aantal kilometers en hoogtemeters totaal in de benen, durfde ik dat niet meer aan.”

Aan welk moment heb je de mooiste herinnering?
“De mooiste herinnering is lastig te benoemen, ik heb elke beklimming tof gevonden. Wat een fantastische routes en mooie vergezichten! Elke keer weer de beklimming met als einde de top van de Kahler Asten is telkens weer te gek!”

Volgend jaar staat de Kahler 8sten Challenge opnieuw gepland op 22 augustus 2020. Zou je deze challenge aan anderen aanraden? En zo ja, waarom?

“Ik zou deze challenge zeker aanraden aan anderen, het is een superleuke uitdaging. Het is prima geschikt voor eenieder, super geregeld en fantastische routes! Afhankelijk van onze vakantieplanning, ga ik zeker mijn best doen om er weer bij te zijn en dan ga ik zeker voor een beklimming meer!”

Volg ons

  • Strava logo
  • Instagram Social Icon

Sauerland Wielrenvakanties

Herrlohweg 3, 59955 Winterberg, Duitsland

+316 53 88 00 68

©2018 by Sauerland wielrenvakanties.